Biografie


Lodewijk Crommelin houdt zich bezig met het spelen van solorecitals, kamermuziekconcerten en het begeleiden van instrumentalisten en zangers. In de zomer van 2009 maakt hij als lid van Trio Mutano een kamermuziektournee door China. Met het Stravinsky Pianokwartet speelde hij in de Grote Zaal in de Doelen en verschillende andere lokaties in Nederland en België. Hij bracht een CD uit met pianosonates en ander werk van Samuel Barber en Charles Griffes bij het label FutureClassics, en een CD met impressionistisch werk van Debussy, Griffes, Liszt en Albéniz, bij het nieuwe label 7 Mountain Records. Hij werkte ook mee met een CD-opname met werk van de Nederlandse componist Dick Kattenburg.  

Lodewijk Crommelin, geboren in 1974, begon op zesjarige leeftijd met pianospelen. Tijdens de middelbare school studeerde hij piano bij pedagoog Marcel Baudet in de afdeling voor jong muziektalent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na het VWO begon hij met een gecombineerde studie piano aan het Koninklijk Conservatorium en muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Deze laatste studie rondde hij af met een doctoraalscriptie over de etudes voor piano van György Ligeti.

Aan het Haags conservatorium studeerde hij piano bij de Russische pianist Naum Grubert, bij wie hij zijn diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Lodewijk Crommelin vervolgde zijn studie in de Verenigde Staten bij de vermaarde Amerikaanse pianist Abbey Simon aan de Universiteit van Houston. Hievoor kreeg hij studiebeurzen van de Stichting Fonds van de Podiumkunsten en het VSB-fonds, als mede van de Universiteit van Houston. Hij volgde daar ook lessen en masterclasses bij Horacio Gutierrez en kamermuzieklessen bij Timothy Hester. Hij nam deel aan cursussen in binnen- en buitenland en volgde masterclasses bij onder meer Lazar Berman, György Sándor, Arnaldo Cohen, Ivan Moravec en Charles Rosen.

Hij trad op in verschillende Europese landen, in de Verenigde Staten en in China. In eigen land speelde hij in de meeste belangrijke concertzalen, waaronder het Amsterdamse Concertgebouw, Muziekcentrum Vredenburg, De Doelen en Muziekcentrum Frits Philips. Met het Scarbo Pianistencollectief speelt hij vele concerten voor piano solo en piano met orkest en is actief in de organisatie van deze projecten.